coach-22


Coach-22 begeleidt sinds 2005 mensen in professionele veranderingsprocessen. De focus ligt daarbij op het grip krijgen op de eigen professionele ontwikkeling. Dat kan een loopbaan betreffen bij een een bestaande organisatie, maar ook bij het ontwikkelen van zelfstandig ondernemerschap.

coach-22 amsterdam

Tom Kooij

Wie ik ben? Tom Kooij, geboren in 1949, na 15 jaar in het boekenvak en 10 jaar in biologie actief te zijn geweest, ben ik in 1986 coach geworden; eerst 12 jaar bij een managementopleiding aan de universiteit, daarna 7 jaar zelfstandig binnen een commercieel trainingsbureau. Sinds 2005 als Coach-22.

In de 26 jaar die ik nu als coach actief ben, heb ik me laten verwonderen over de kracht van verschillende culturen (in Bangladesh, Oost-Europa, Amsterdam, Delft en Oosterwolde, om maar een paar dwarsstraten te noemen) en sectoren: non-profit, industrie, overheid, zakelijke dienstverlening en reïntegratie.

Meestal start ik vanuit een no-nonsense beschouwing vanuit de situatie van de gecoachte, maar ik schuw niet om dieper gelegen spirituele lagen aan te boren als de klant me daartoe uitnodigt of uitdaagt.

Uitspraken die bij mijn aanpak passen, zijn:

  • Als veranderen makkelijk was, dan was het al gebeurd
  • Zeg driemaal “Ja, maar…” Ja, maar…” Ja, maar…” en ik hoor “Jammer, jammer, jammer…”
  • Voor elk probleem is minstens één standaardoplossing en zijn er drie betere alternatieven.
  • Zonder inspirerend perspectief geen beweging. Zonder beweging geen vooruitgang.
  • Het gaat altijd om balans.
  • Beweging zonder doel is energieverlies. Het begint altijd bij de werkelijkheid opnieuw van verschillende kanten te bekijken. Dan blijkt dat er meer dan een werkelijkheid is.
  • Loesje zegt: “Het was zo duister, ik zag overal lichtpuntjes!”

Coach-22

De naam Coach-22 verwijst naar Catch-22, een verfilmd boek van Joseph Heller uit 1961. Het verhaal speelt in de luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alle piloten willen naar huis. Er gelden vele regels. De meest beklemmende regel is Catch-22 (Regel 22), die oplossingen onmogelijk maakt. Alle piloten willen graag uit de oorlog en één regel maakt dat mogelijk: ieder die niet goed bij zijn verstand is, mag naar huis. Daartegenover staat de volgende regel, de eigenlijke “Catch-22”: iedereen die naar huis wil, is blijkbaar erg goed bij zijn verstand en komt dus niet in aanmerking voor ontslag uit de dienst.

Als je in zo’n schijnbaar onoplosbare situatie zit, biedt een coach uitkomst, in het bijzonder een coach-22.